De Wasserij

Tussen de Toekomststraat en de Kunstenaarstraat in Sint-Amandsberg zit De Wasserij Der Vlaanderen geklemd. Dit gebouw kreeg al verschillende invullingen de voorbije jaren, gaande van industriële wasserij tot kunstenaarsateliers, en wordt vanaf januari 2021 gerenoveerd tot zijn definitieve vorm.

Het grote gebouw ligt vol met souvenirs uit andere tijden, maar is nog altijd in volle transformatie. Wie de blauwe deur aan de Toekomststraat binnen gaat, kan elke dag iets anders aantreffen. Het is een ruimte, een herinnering, een droom.

Rosaline had haar eigen atelier in De Wasserij en plande een expo waar bezoekers via audioverhalen de ruimte zoals ze is, voor een laatste keer, konden verkennen. Door de coronamaatregelen kon de expo niet doorgaan, dus veranderde het idee van een expo naar een postpakket.
Deze pakketten bevatten in plaats van de audiogids een link om de verhalen op computer of smartphone te beluisteren, en in plaats van de wandeling in de ruimte zelf allemaal beeldende elementen die ‘bezoekers’ toelaten de Wasserij te leren kennen.
De audioverhalen en het beeldende luik werken samen om de Wasserij zoveel mogelijk tot leven te brengen.

De verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, maar zijn vooral een eigen interpretatie van wat er allemaal gebeurd kan zijn in De Wasserij.
De postpakketten worden gelanceerd op 14 december 2020 (de dag waarop de expo normaal zou starten).

De pakketten zijn een herwerking van de geplande (en door covid-19 geannuleerde) expo en verschijnen daardoor eenmalig in een oplage van 250 stuks.

Concept, tekst en grafische uitwerking: Rosaline Fiems
Soundtrack en montage: Linde Carrijn
Met stemmen van: Ineke Nijssen, Flor Vanseveren en Bram Verrecas

De pakketten worden aangeboden via het pay-what-you-want-principe; je betaalt wat je kan of wil.

Dit project kadert in een onderzoek naar grote en kleine verhalen, naar feit en fictie, en naar de link tussen woord en beeld.
Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid en dankzij Stad Gent.